Het verrekenbeding bij huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract.
Als één van de partners meewerkt in de zaak of bijvoorbeeld meer dan de andere partner de zorgtaken op zich neemt (en dus ook minder in staat is om vermogen op te bouwen) dan wordt vaak voor een verrekenbeding gekozen.
Dan moet ook periodiek een verrekening plaatsvinden van de inkomsten, na aftrek van de kosten van de gezamenlijke huishouding. Die jaarlijkse verrekening moet echt worden gedaan, maar dat gebeurt meestal niet! En dat kan heel vervelende gevolgen hebben.
Zolang iedereen gezond is en alles goed gaat is er niet veel aan de hand, maar bij een scheiding of bij overlijden kan het heel nare gevolgen hebben als er niet is afgerekend. Dan moet dat namelijk alsnog gebeuren. En wanneer heel onduidelijk is hoe dat dan in het verleden allemaal in elkaar zat, dan kan de rechter beslissen om toch de verdeling te doen alsof er in gemeenschap van goederen werd geleefd.
Jaarlijks verrekenen is dus echt belangrijk!
Zo doe je de jaarlijkse verrekening:
1. Lees, samen met je partner, de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract door en kijk of er een verrekenbeding van overgespaarde inkomsten is afgesproken.
2. Open een aparte bankrekening (een en/of rekening), waarvan jullie alle kosten voor de gezamenlijke huishouding betalen.
3. Voer daarnaast ieder apart een eigen administratie.
4. Aan het eind van de periode (het einde van het jaar of bijvoorbeeld het moment dat je de belastingaangifte gaat doen) berekent ieder van jullie je eigen jaarinkomen en het bedrag wat je hebt bijgedragen aan de gezamenlijke rekening.
5. Bereken dan hoeveel je hebt overgehouden. Degene die het meest heeft overgehouden maakt de helft van dat bedrag over naar de privérekening van andere.
6. De berekening onderteken je beiden en je bewaart het samen met een kopie van het betalingsbewijs bij de samenlevingsovereenkomst of de huwelijkse voorwaarden.
7. Blijft de betaling achter, stel dan een schuldbekentenis op en bewaar die er ook bij.
8. Bij aanvang wilde je dingen regelen om goed voor elkaar te zorgen. Besteed daarom ook aandacht aan de effectuering van de afspraken!
Ziekteverzuim door stress neemt fors toe.
UTRECHT (ANP) – Het ziekteverzuim door stress neemt fors toe. Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die ArboNed in de eerste helft van 2014 registreerde, had 10 procent te maken met stress. Dat is acht keer meer dan in 2009. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van ArboNed gebaseerd op gegevens van ruim 1,1 miljoen werknemers.
,,ArboNed signaleerde in 2013 ook al een toename van verzuim door stress, maar nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar. Vooral in de sectoren onderwijs en zorg, maar ook bij ICT en financiële instellingen’’, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.
Omgerekend in kosten betekent het dat Nederland in de eerste helft van 2014 bijna 800 miljoen euro heeft betaald aan verzuim door stress. En daarin zijn de kosten van behandeling niet eens meegerekend.
Collega de dupe van privéproblemen
Geplaatst door HRbase op 10 juli 2014 om 10:22am in HR Onderzoek.
Problemen in de familiesfeer kunnen een werknemer in een vicieuze cirkel van stress en conflicten leiden. Privéproblemen worden vaak afgereageerd op collega’s.
Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Engelse University of East Anglia en de Universidad Complutense de Madrid. De onderzoekers lieten tachtig echtparen een enquête invullen waarmee de frequentie van conflicten op het werk en conflicten thuis werden gemeten. Daaruit bleek dat werknemers door hun problemen in de familiesfeer vaker het werk onderbreken en vaker problemen hebben in de interactie met collega’s.
Vicieuze cirkel
Door de bezorgdheid over de situatie op het thuisfront kunnen werknemers zich moeilijker concentreren op hun taken en dat gaat gepaard met negatieve reacties op collega’s. Daardoor ontstaan er sneller conflicten op de werkvloer.
“Geïrriteerde werknemers neigen sneller tot conflicten met collega’s en lijken te toepassing van adaptieve strategieën, zoals een assertieve houding of het zoeken naar sociale ondersteuning, vaak te vergeten”, zegt onderzoeksleider Ana Sanz-Vergel, psychologe aan de Universidad Complutense de Madrid. “Deze negativiteit wordt op het einde van de dag echter ook mee naar huis genomen, wat leidt tot een groter risico op conflicten met de partner.”
Het omgekeerde is ook waar, bleek uit eerder Duits onderzoek. Een partner van een werknemer die een goede werkdag heeft gehad en die blakend van zelfvertrouwen thuiskomt, blijkt ‘s avonds zelf ook een sterker gevoel van eigenwaarde hadden. Eerdere studies op dit gebied toonden aan dat psychologische en fysieke arbeidslasten kunnen leiden tot spanningen tussen werknemers, net zoals ploegendiensten of een gebrek aan werkzekerheid.
Den Haag, 14 mei 2014.
Kinderombudsman blij met meerderheid voor verplichte mediation
Kinderombudsman Marc Dullaert heeft verheugd gereageerd dat een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander is van verplichte mediation en van het aanstellen van een regierechter bij echtscheidingszaken. Gisteravond heeft hij zijn recente adviesrapport ‘Vechtende ouders, het kind in de knel’ over vechtscheidingen nog toegelicht aan de Vaste Kamercommissie voor VenJ.
De Kinderombudsman is benieuwd naar de uitwerking van dit idee door de staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport zoals die is toegezegd aan de Tweede Kamer. Hij verwacht dat de staatssecretarissen daarin zullen meewegen dat het moment van inschakelen van verplichte mediation zo vroeg mogelijk moet liggen, zodat escalatie wordt voorkomen en kinderen zoveel mogelijk worden beschermd. De uitwerking van het plan wordt na de zomer verwacht.
Houten, 6 maart 2014.
Verlies en conflicten bij reorganisatie
Gesproken op het seminar van HR Financials Group Toekomst economie en sociale zekerheid
Interview naar aanleiding van de lezing
Oudewater, 14 februari 2014.
Oudewater kiest voor BELANGEN IN BALANS!
Bemiddelaar als probleemoplosser bij ruzies
Voor een proefperiode van een jaar gaat Oudewater gebruik maken van een bemiddelaar. De gemeente en woningbouwvereniging Oudewater nemen ieder een deel van de kosten voor hun rekening. Aan de hand van de ervaringen bekijken de twee partijen in september of er een vervolg komt.
Ook in Oudewater komt het voor dat buren onenigheid met elkaar hebben. Gelukkig lossen zij dit in de meeste gevallen zelf op. Een enkele keer lukt dat niet en loopt de ruzie hoog op. Dan kan de tussenkomst van een bemiddelaar uitkomst bieden.
Hoewel de gemeente strikt genomen geen rol vervult als buren met elkaar ruzieën, voelt zij wel een morele verplichting om te zorgen voor een prettig en veilig leefklimaat. Datzelfde geldt voor woningbouwvereniging Oudewater. Die heeft soms te maken met huurders die het elkaar niet makkelijk maken. Daarom onderzochten de twee partijen – samen met de politie – welke mogelijkheden er zijn om eventuele buurtproblemen op te lossen. Al snel kwamen zij uit op het inschakelen van een bemiddelaar.
Dat gaat nu gebeuren. Een bemiddelaar van ‘Belangen in Balans’ gaat aan de slag als het nodig is. Inwoners kunnen hun probleem melden bij de gemeente of de woningbouwvereniging Oudewater. Die beoordelen of zij het aangemelde probleem voorleggen aan de bemiddelaar. Een vereiste is dat beide partijen bereid zijn mee te werken. Gemeente en woningbouwvereniging nemen de kosten van de eerste drie uur bemiddeling voor hun rekening. Gaat het langer duren, dan komen de meerkosten voor rekening van de twee partijen die de bemiddelaar helpt. Woningbouwvereniging Oudewater is bereid, indien er een goed eindresultaat wordt verwacht, deze meerkosten voor haar rekening te nemen.
,,Op deze manier willen woningbouwvereniging Oudewater en gemeente Oudewater bijdragen aan een prettig en veilig woonklimaat. Bovendien geven we inwoners een steuntje in de rug om tot een oplossing te komen als zij met elkaar in onmin leven,’’ licht burgemeester Pieter Verhoeve het initiatief toe. Directeur Karl Lissendorp van de woningbouwvereniging: ,,Het is een belangrijk initiatief om het woongenot van de omwonenden zoveel mogelijk te waarborgen”. Gerty van Roosmalen van Belangen in Balans sluit zich daar graag bij aan: ,,Bemiddeling vind ik belangrijk, omdat iedereen zich thuis op zijn gemak en veilig wil kunnen voelen.’’
NRC 17 juni 2013:
Duitse parlementariërs willen hond meenemen naar werk.
DOOR CATRIEN SPIJKERMAN
Vijftien Duitse parlementsleden willen voortaan hun hond meenemen naar hun werk. De aanwezigheid van hun huisdier zou volgens hen gunstige effecten hebben op de sfeer op de werkvloer.
Dat schrijft de Duitse krant Der Spiegel. De parlementsleden van de partijen SPD, Die Grünen, en Die Linke hebben voorgesteld de huisregels in de Bondsdag te veranderen. Nu mogen er alleen nog blindegeleidenhonden in het gebouw. De parlementsleden pleiten er overigens niet voor de honden in de Kamer mee te nemen, ze willen hen ‘slechts’ meenemen naar de kantoren.
Aaien en minder stress
Een mederwerker van de SPD verklaart: “Mijn hond is mijn vriend. Hij heeft mij nodig, ik heb hem nodig.” De aanwezigheid van de honden zou niet alleen goed zijn voor hun baasjes, ook de andere medewerkers zouden erbij gebaat zijn. Er zou een positieve sfeer ontstaan, waarin medewerkers terloops even de hond aaien. Ook zou de hond een uitstekende aanleiding zijn voor een informeel gesprekje tussen collega’s, schrijft Der Spiegel.
De krant haalt een studie aan van de State University of New York, waaruit blijkt dat de aanwezigheid van een huisdier op de werkvloer de door stress veroorzaakte bloeddrukverhoging tegenging. Bovendien zou een hond een uitstekende aanleiding zijn voor een informeel gesprekje met collega’s.
12 december 2012:
Geen ziekengeld dekking bij een conflict!
Sommige verzekeringen hebben al een clausule verandering per 1 januari 2013 aangekondigd. Dus wees voorbereid!
Ziekengeldverzekering dekking daggeld / Nationale Nederlanden
Aankondiging van de aanpassing polisvoorwaarden per 1 januari 2013
In hoofdstuk 3 is de omschrijving van `situationele arbeidsongeschiktheid`aangepast. Hierdoor is duidelijker geformuleerd dat er geen dekking bestaat als een arbo arts aangeeft dat een werknemer niet door ziekte, maar door een werkgerelateerd conflict, niet in staat is de werkzaamheden te verrichten.`
Uitsluitingen
Geen medisch objectiveerbare ziekte
Vanaf de dag date er geen sprake is van medisch objectiveerbare ziekte of sprake is van een situatie waarbij de werknemer niet bereid is de overeengekomen arbeid te verrichtten waartoe hij medisch gezien wel in staat moet worden geacht, of vanwege een verstoorde arbeidsrelatie door diens werkgever niet langer in staat wordt gesteld de overeengekomen arbeid te verrichten.
18 december 2012: RTV Utrecht
Geen kerstpakket funest voor de motivatie
Bezuinigen door het kerstpakket te schrappen, is zeer slecht voor de motivatie van werknemers. Dat stelt Henry Robben, hoogleraar marketing aan de Business Universiteit Nyenrode in Breukelen. Hij deed onderzoek naar het geven van cadeaus.
Uit het onderzoek van Robben komt naar voren dat een baas vooral kijkt naar wat er financieel mogelijk is. De ontvanger kijkt vooral welke moeite er gedaan is, welke fysieke inspanning het cadeau heeft gekost en of het cadeau bij hem/haar past. Veel managers lijken dat aspect te vergeten, stelt Robben. “Het lijkt rationeel om in deze tijd te bezuinigen op dit soort extra’s, maar het werkt averechts.”
“Hoe klein ook, het is beter wel iets te doen en de werknemer waardering te geven voor zijn inzet van het afgelopen jaar”, aldus de hoogleraar. Volgens Robben heeft dat te maken met de relatie tussen werknemer en werkgever. “De werknemer ziet die relatie anders dan de werkgever. De werknemer heeft een zogenoemde sociale relatie. De werkgever bekijkt het zakelijker, die heeft een zogenoemde economische relatie.”
Volgens Robben verwacht de werknemer juist in deze tijd (december en economische malaise) dat zijn werkgever voor hem of haar zorgt. Doet hij dat niet, dan zal een werknemer geneigd zijn eerder op zijn strepen te gaan staan. Hij of zij interpreteert dat als “we hebben het niet goed gedaan”. Het gevolg is volgens Robben dat werknemers zelf ook economisch gaan kijken en eerder denken “om vijf uur ga ik naar huis, en geen minuut later”.
4 november 2012, AD:
Meer arbeidsconflicten door crisis
Met de toename van het aantal faillissementen en reorganisaties, nemen ook de arbeidsconflicten toe. “Het aantal geschillen ligt op recordhoogte”, aldus juridisch dienstverlener Arag in het AD.
Ontslag
Geen loon, salarisvermindering, aanpassing van de arbeidsvoorwaarden, of het aanvechten van het ontslag, dat zijn de zaken die bij juridisch dienstverlener Arag worden aangedragen. Het aantal zaken is bij ARAG sinds het uitbreken van de crisis al met 60 procent toegenomen, meldt het AD.
Arbeidsjuriste Hanneke Boesveld van Arag zegt in de krant dat bezuinigingen leiden tot “meer faillissementen en ontslagen, met conflicten en veel onzekerheden bij werknemers tot gevolg.”
Dossiers
Ook juridisch dienstverlener DAS zag het aantal procedures met 15 procent toenemen. DAS heeft dit jaar al 110.000 dossiers. “We zien direct meer rechtszaken van medewerkers die hun ontslag aanvechten”, constateert bedrijfsjurist Heiko van Es van DAS.
1 maart 2012:
Nederlandse werkgevers onderschatten dagje ziek van werknemer.
Zegt Rob Hoedeman, verzuimexpert bij 365/ArboNed.
…Van het totale verzuim is 72% kortdurend. Maar let op de herhaling. Frequent verzuim verstoort de planning, ontregelt de personele bezetting, is slecht voor de sfeer en is ‘besmettelijk’. Een terugkerend patroon stopt niet als je er geen aandacht aan besteedt. Het bespreekbaar maken van het verzuim en het vergroten van de bevlogenheid van de werknemers is cruciaal om kort frequent verzuim te verlagen en te voorkomen.
20 februari 2012:
Wat maakt gelukkig?
Mensen worden veel gelukkiger van een fijne ervaring dan van een materiële beloning.
29 augustus 2011:
Eigenaardigheid
Dat vind ik een heel mooi woord. Het wordt nogal eens in negatieve zin gebruik, maar ik zie het van de positieve kant.
Eigenaardigheid, eigen-aardig-heid, daar zit aardig in, maar ook aardigheid en eigenheid; gewoon iets unieks van iemand. En dat originele vind ik nou meestal zo aardig om te ontdekken, dat is de aardigheid aan de eigenheid van ieders eigen aard.
Als één van de partners meewerkt in de zaak of bijvoorbeeld meer dan de andere partner de zorgtaken op zich neemt (en dus ook minder in staat is om vermogen op te bouwen) dan wordt vaak voor een verrekenbeding gekozen.
Dan moet ook periodiek een verrekening plaatsvinden van de inkomsten, na aftrek van de kosten van de gezamenlijke huishouding. Die jaarlijkse verrekening moet echt worden gedaan, maar dat gebeurt meestal niet! En dat kan heel vervelende gevolgen hebben.
Zolang iedereen gezond is en alles goed gaat is er niet veel aan de hand, maar bij een scheiding of bij overlijden kan het heel nare gevolgen hebben als er niet is afgerekend. Dan moet dat namelijk alsnog gebeuren. En wanneer heel onduidelijk is hoe dat dan in het verleden allemaal in elkaar zat, dan kan de rechter beslissen om toch de verdeling te doen alsof er in gemeenschap van goederen werd geleefd.
Jaarlijks verrekenen is dus echt belangrijk!
Zo doe je de jaarlijkse verrekening:
1. Lees, samen met je partner, de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract door en kijk of er een verrekenbeding van overgespaarde inkomsten is afgesproken.
2. Open een aparte bankrekening (een en/of rekening), waarvan jullie alle kosten voor de gezamenlijke huishouding betalen.
3. Voer daarnaast ieder apart een eigen administratie.
4. Aan het eind van de periode (het einde van het jaar of bijvoorbeeld het moment dat je de belastingaangifte gaat doen) berekent ieder van jullie je eigen jaarinkomen en het bedrag wat je hebt bijgedragen aan de gezamenlijke rekening.
5. Bereken dan hoeveel je hebt overgehouden. Degene die het meest heeft overgehouden maakt de helft van dat bedrag over naar de privérekening van andere.
6. De berekening onderteken je beiden en je bewaart het samen met een kopie van het betalingsbewijs bij de samenlevingsovereenkomst of de huwelijkse voorwaarden.
7. Blijft de betaling achter, stel dan een schuldbekentenis op en bewaar die er ook bij.
8. Bij aanvang wilde je dingen regelen om goed voor elkaar te zorgen. Besteed daarom ook aandacht aan de effectuering van de afspraken!
Ziekteverzuim door stress neemt fors toe.
UTRECHT (ANP) – Het ziekteverzuim door stress neemt fors toe. Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die ArboNed in de eerste helft van 2014 registreerde, had 10 procent te maken met stress. Dat is acht keer meer dan in 2009. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van ArboNed gebaseerd op gegevens van ruim 1,1 miljoen werknemers.
,,ArboNed signaleerde in 2013 ook al een toename van verzuim door stress, maar nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar. Vooral in de sectoren onderwijs en zorg, maar ook bij ICT en financiële instellingen’’, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.
Omgerekend in kosten betekent het dat Nederland in de eerste helft van 2014 bijna 800 miljoen euro heeft betaald aan verzuim door stress. En daarin zijn de kosten van behandeling niet eens meegerekend.
Collega de dupe van privéproblemen
Geplaatst door HRbase op 10 juli 2014 om 10:22am in HR Onderzoek.
Problemen in de familiesfeer kunnen een werknemer in een vicieuze cirkel van stress en conflicten leiden. Privéproblemen worden vaak afgereageerd op collega’s.
Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Engelse University of East Anglia en de Universidad Complutense de Madrid. De onderzoekers lieten tachtig echtparen een enquête invullen waarmee de frequentie van conflicten op het werk en conflicten thuis werden gemeten. Daaruit bleek dat werknemers door hun problemen in de familiesfeer vaker het werk onderbreken en vaker problemen hebben in de interactie met collega’s.
Vicieuze cirkel
Door de bezorgdheid over de situatie op het thuisfront kunnen werknemers zich moeilijker concentreren op hun taken en dat gaat gepaard met negatieve reacties op collega’s. Daardoor ontstaan er sneller conflicten op de werkvloer.
“Geïrriteerde werknemers neigen sneller tot conflicten met collega’s en lijken te toepassing van adaptieve strategieën, zoals een assertieve houding of het zoeken naar sociale ondersteuning, vaak te vergeten”, zegt onderzoeksleider Ana Sanz-Vergel, psychologe aan de Universidad Complutense de Madrid. “Deze negativiteit wordt op het einde van de dag echter ook mee naar huis genomen, wat leidt tot een groter risico op conflicten met de partner.”
Het omgekeerde is ook waar, bleek uit eerder Duits onderzoek. Een partner van een werknemer die een goede werkdag heeft gehad en die blakend van zelfvertrouwen thuiskomt, blijkt ‘s avonds zelf ook een sterker gevoel van eigenwaarde hadden. Eerdere studies op dit gebied toonden aan dat psychologische en fysieke arbeidslasten kunnen leiden tot spanningen tussen werknemers, net zoals ploegendiensten of een gebrek aan werkzekerheid.
Den Haag, 14 mei 2014.
Kinderombudsman blij met meerderheid voor verplichte mediation
Kinderombudsman Marc Dullaert heeft verheugd gereageerd dat een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander is van verplichte mediation en van het aanstellen van een regierechter bij echtscheidingszaken. Gisteravond heeft hij zijn recente adviesrapport ‘Vechtende ouders, het kind in de knel’ over vechtscheidingen nog toegelicht aan de Vaste Kamercommissie voor VenJ.
De Kinderombudsman is benieuwd naar de uitwerking van dit idee door de staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport zoals die is toegezegd aan de Tweede Kamer. Hij verwacht dat de staatssecretarissen daarin zullen meewegen dat het moment van inschakelen van verplichte mediation zo vroeg mogelijk moet liggen, zodat escalatie wordt voorkomen en kinderen zoveel mogelijk worden beschermd. De uitwerking van het plan wordt na de zomer verwacht.
Houten, 6 maart 2014.
Verlies en conflicten bij reorganisatie
Gesproken op het seminar van HR Financials Group Toekomst economie en sociale zekerheid
Interview naar aanleiding van de lezing
Oudewater, 14 februari 2014.
Oudewater kiest voor BELANGEN IN BALANS!
Bemiddelaar als probleemoplosser bij ruzies
Voor een proefperiode van een jaar gaat Oudewater gebruik maken van een bemiddelaar. De gemeente en woningbouwvereniging Oudewater nemen ieder een deel van de kosten voor hun rekening. Aan de hand van de ervaringen bekijken de twee partijen in september of er een vervolg komt.
Ook in Oudewater komt het voor dat buren onenigheid met elkaar hebben. Gelukkig lossen zij dit in de meeste gevallen zelf op. Een enkele keer lukt dat niet en loopt de ruzie hoog op. Dan kan de tussenkomst van een bemiddelaar uitkomst bieden.
Hoewel de gemeente strikt genomen geen rol vervult als buren met elkaar ruzieën, voelt zij wel een morele verplichting om te zorgen voor een prettig en veilig leefklimaat. Datzelfde geldt voor woningbouwvereniging Oudewater. Die heeft soms te maken met huurders die het elkaar niet makkelijk maken. Daarom onderzochten de twee partijen – samen met de politie – welke mogelijkheden er zijn om eventuele buurtproblemen op te lossen. Al snel kwamen zij uit op het inschakelen van een bemiddelaar.
Dat gaat nu gebeuren. Een bemiddelaar van ‘Belangen in Balans’ gaat aan de slag als het nodig is. Inwoners kunnen hun probleem melden bij de gemeente of de woningbouwvereniging Oudewater. Die beoordelen of zij het aangemelde probleem voorleggen aan de bemiddelaar. Een vereiste is dat beide partijen bereid zijn mee te werken. Gemeente en woningbouwvereniging nemen de kosten van de eerste drie uur bemiddeling voor hun rekening. Gaat het langer duren, dan komen de meerkosten voor rekening van de twee partijen die de bemiddelaar helpt. Woningbouwvereniging Oudewater is bereid, indien er een goed eindresultaat wordt verwacht, deze meerkosten voor haar rekening te nemen.
,,Op deze manier willen woningbouwvereniging Oudewater en gemeente Oudewater bijdragen aan een prettig en veilig woonklimaat. Bovendien geven we inwoners een steuntje in de rug om tot een oplossing te komen als zij met elkaar in onmin leven,’’ licht burgemeester Pieter Verhoeve het initiatief toe. Directeur Karl Lissendorp van de woningbouwvereniging: ,,Het is een belangrijk initiatief om het woongenot van de omwonenden zoveel mogelijk te waarborgen”. Gerty van Roosmalen van Belangen in Balans sluit zich daar graag bij aan: ,,Bemiddeling vind ik belangrijk, omdat iedereen zich thuis op zijn gemak en veilig wil kunnen voelen.’’
NRC 17 juni 2013:
Duitse parlementariërs willen hond meenemen naar werk.
DOOR CATRIEN SPIJKERMAN
Vijftien Duitse parlementsleden willen voortaan hun hond meenemen naar hun werk. De aanwezigheid van hun huisdier zou volgens hen gunstige effecten hebben op de sfeer op de werkvloer.
Dat schrijft de Duitse krant Der Spiegel. De parlementsleden van de partijen SPD, Die Grünen, en Die Linke hebben voorgesteld de huisregels in de Bondsdag te veranderen. Nu mogen er alleen nog blindegeleidenhonden in het gebouw. De parlementsleden pleiten er overigens niet voor de honden in de Kamer mee te nemen, ze willen hen ‘slechts’ meenemen naar de kantoren.
Aaien en minder stress
Een mederwerker van de SPD verklaart: “Mijn hond is mijn vriend. Hij heeft mij nodig, ik heb hem nodig.” De aanwezigheid van de honden zou niet alleen goed zijn voor hun baasjes, ook de andere medewerkers zouden erbij gebaat zijn. Er zou een positieve sfeer ontstaan, waarin medewerkers terloops even de hond aaien. Ook zou de hond een uitstekende aanleiding zijn voor een informeel gesprekje tussen collega’s, schrijft Der Spiegel.
De krant haalt een studie aan van de State University of New York, waaruit blijkt dat de aanwezigheid van een huisdier op de werkvloer de door stress veroorzaakte bloeddrukverhoging tegenging. Bovendien zou een hond een uitstekende aanleiding zijn voor een informeel gesprekje met collega’s.
12 december 2012:
Geen ziekengeld dekking bij een conflict!
Sommige verzekeringen hebben al een clausule verandering per 1 januari 2013 aangekondigd. Dus wees voorbereid!
Ziekengeldverzekering dekking daggeld / Nationale Nederlanden
Aankondiging van de aanpassing polisvoorwaarden per 1 januari 2013
In hoofdstuk 3 is de omschrijving van `situationele arbeidsongeschiktheid`aangepast. Hierdoor is duidelijker geformuleerd dat er geen dekking bestaat als een arbo arts aangeeft dat een werknemer niet door ziekte, maar door een werkgerelateerd conflict, niet in staat is de werkzaamheden te verrichten.`
Uitsluitingen
Geen medisch objectiveerbare ziekte
Vanaf de dag date er geen sprake is van medisch objectiveerbare ziekte of sprake is van een situatie waarbij de werknemer niet bereid is de overeengekomen arbeid te verrichtten waartoe hij medisch gezien wel in staat moet worden geacht, of vanwege een verstoorde arbeidsrelatie door diens werkgever niet langer in staat wordt gesteld de overeengekomen arbeid te verrichten.
18 december 2012: RTV Utrecht
Geen kerstpakket funest voor de motivatie
Bezuinigen door het kerstpakket te schrappen, is zeer slecht voor de motivatie van werknemers. Dat stelt Henry Robben, hoogleraar marketing aan de Business Universiteit Nyenrode in Breukelen. Hij deed onderzoek naar het geven van cadeaus.
Uit het onderzoek van Robben komt naar voren dat een baas vooral kijkt naar wat er financieel mogelijk is. De ontvanger kijkt vooral welke moeite er gedaan is, welke fysieke inspanning het cadeau heeft gekost en of het cadeau bij hem/haar past. Veel managers lijken dat aspect te vergeten, stelt Robben. “Het lijkt rationeel om in deze tijd te bezuinigen op dit soort extra’s, maar het werkt averechts.”
“Hoe klein ook, het is beter wel iets te doen en de werknemer waardering te geven voor zijn inzet van het afgelopen jaar”, aldus de hoogleraar. Volgens Robben heeft dat te maken met de relatie tussen werknemer en werkgever. “De werknemer ziet die relatie anders dan de werkgever. De werknemer heeft een zogenoemde sociale relatie. De werkgever bekijkt het zakelijker, die heeft een zogenoemde economische relatie.”
Volgens Robben verwacht de werknemer juist in deze tijd (december en economische malaise) dat zijn werkgever voor hem of haar zorgt. Doet hij dat niet, dan zal een werknemer geneigd zijn eerder op zijn strepen te gaan staan. Hij of zij interpreteert dat als “we hebben het niet goed gedaan”. Het gevolg is volgens Robben dat werknemers zelf ook economisch gaan kijken en eerder denken “om vijf uur ga ik naar huis, en geen minuut later”.
4 november 2012, AD:
Meer arbeidsconflicten door crisis
Met de toename van het aantal faillissementen en reorganisaties, nemen ook de arbeidsconflicten toe. “Het aantal geschillen ligt op recordhoogte”, aldus juridisch dienstverlener Arag in het AD.
Ontslag
Geen loon, salarisvermindering, aanpassing van de arbeidsvoorwaarden, of het aanvechten van het ontslag, dat zijn de zaken die bij juridisch dienstverlener Arag worden aangedragen. Het aantal zaken is bij ARAG sinds het uitbreken van de crisis al met 60 procent toegenomen, meldt het AD.
Arbeidsjuriste Hanneke Boesveld van Arag zegt in de krant dat bezuinigingen leiden tot “meer faillissementen en ontslagen, met conflicten en veel onzekerheden bij werknemers tot gevolg.”
Dossiers
Ook juridisch dienstverlener DAS zag het aantal procedures met 15 procent toenemen. DAS heeft dit jaar al 110.000 dossiers. “We zien direct meer rechtszaken van medewerkers die hun ontslag aanvechten”, constateert bedrijfsjurist Heiko van Es van DAS.
1 maart 2012:
Nederlandse werkgevers onderschatten dagje ziek van werknemer.
Zegt Rob Hoedeman, verzuimexpert bij 365/ArboNed.
…Van het totale verzuim is 72% kortdurend. Maar let op de herhaling. Frequent verzuim verstoort de planning, ontregelt de personele bezetting, is slecht voor de sfeer en is ‘besmettelijk’. Een terugkerend patroon stopt niet als je er geen aandacht aan besteedt. Het bespreekbaar maken van het verzuim en het vergroten van de bevlogenheid van de werknemers is cruciaal om kort frequent verzuim te verlagen en te voorkomen.
20 februari 2012:
Wat maakt gelukkig?
Mensen worden veel gelukkiger van een fijne ervaring dan van een materiële beloning.
29 augustus 2011:
Eigenaardigheid
Dat vind ik een heel mooi woord. Het wordt nogal eens in negatieve zin gebruik, maar ik zie het van de positieve kant.
Eigenaardigheid, eigen-aardig-heid, daar zit aardig in, maar ook aardigheid en eigenheid; gewoon iets unieks van iemand. En dat originele vind ik nou meestal zo aardig om te ontdekken, dat is de aardigheid aan de eigenheid van ieders eigen aard.